Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Εορτασμός των Εισοδίων της Θεοτόκου στο Λεωνίδιο



ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΛΩΝΑΣ

Ένας θεόρατος απόκρημνος βράχος του επιβλητικού Πάρνωνα, κοκκινωπός, εντελώς απρόσιτος, σε σχήμα σιαγόνων με το Μοναστήρι της Έλωνας στο σημείο των οδοντοστοιχιών, αυτό είναι το όλο σκηνικό εμπρός στο οποίο θα μείνει έκθαμβος, ο επισκέπτης-προσκυνητής, πως δηλ. κατόρθωσαν, όχι μόνο να φθάσουν άνθρωποι εκεί, αλλά και να κτίσουν και να ζήσουν για χρόνια μακριά-πολύ μακριά-από το σήμερα.


Ένα μοναστήρι πολύ σπουδαίο και ξακουστό, αφιερωμένο στην Παναγία, κτισμένο το 15ο έως 16ο αιώνα, όταν σύμφωνα με την παράδοση η εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας βρέθηκε από βοσκούς της περιοχής οι οποίοι έβλεπαν κάθε βράδυ στον απέναντι βράχο ένα μικρό φώς σε μια εσοχή ενός κατακόρυφου βράχου, πάνω από το φαράγγι του Δαφνώνα, κρεμασμένο λες στο χάος, απέχοντας μόλις 17 χιλιόμετρα από το Λεωνίδιο, την πρωτεύουσα του Δήμου. Σε πιάνει δέος καθώς το αντικρίζεις από χαμηλά στη στροφή του δρόμου, μέσα στη χαράδρα.
Η εικόνα της Θεοτόκου είναι θαυματουργή. Είναι δημιούργημα του Ευαγγελιστή Λουκά, μια από τις 70 εικόνες που της έχει αφιερώσει και φτιαγμένη από κερί μελισσών και μαστίχα.
Η Μονή είναι σταυροπηγιακή ,εκτός από τη θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου, πολλά Άγια λείψανα, ευαγγέλια και κειμήλια, καθώς και αφιερώματα ανθρώπων που ευλογήθηκαν με κάποιο από τα πολλά θαύματα, αποτελούν το θησαυρό της μονής. Η οροφή του, δε φαίνεται, αφού την κατακλύζουν αμέτρητα καντήλια. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο της είναι κομψοτέχνημα.
Η ιστορία της Μονής πολύ μεγάλη και η κτίση της το ίδιο .Το μοναστήρι σήμερα φιλοξενεί γυναικεία αδελφότητα. Κατά την Τουρκοκρατία πυρπολήθηκε και λεηλατήθηκε αμέτρητες φορές. Είναι πραγματικά ένα μαρτυρικό μοναστήρι. Διαδραμάτισε πολύ σπουδαίο ρόλο στην επανάσταση του 1821, όπως και οι υπόλοιπες μονές. Από το 1875 οι Λεωνιδιώτες, οι Σπετσιώτες και οι Υδραίοι, που πάντα διατηρούσαν ισχυρούς δεσμούς με το Λεωνίδιο, φρόντισαν για την αποκατάσταση της μονής και πολλοί εντάχθηκαν στο μοναχισμό. Έτσι, χάρη στην αφοσίωση των ανθρώπων, γνώρισε μεγάλη άνθιση.
Η Παναγία η Έλωνα εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα στις 21 Νοεμβρίου, στον εορτασμό των Εισοδίων. Εορτάζει όμως πάνδημα και πανηγυρικά όλες τις μεγάλες εορτές της Θεοτόκου, καθώς και το Δεκαπενταύγουστο.

 
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα θα εορταστούν και φέτος στο Λεωνίδιο τα Εισόδια της Θεοτόκου την 21ην Νοεμβρίου.
Την παραμονή της εορτής Τρίτη 20η Νοεμβρίου 2012 στις 15:30, ο Ιερός Κλήρος, οι Αρχές, τα Σχολεία και ο Ευσεβής Λαός θα υποδεχτούν την Ιερά Εικόνα της Θεοτόκου στην είσοδο της πόλεως του Λεωνιδίου, που θα μεταφερθεί από την Ιερά Μονή Ελώνης.


Η θαυματουργή Εικόνα θα μεταφερθεί με πομπή στο Μετόχι της Ιεράς Μονής όπου θα τελεσθεί ο Παρακλητικός Κανών προς την Θεοτόκο και στη συνέχεια ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής.
Ανήμερα της εορτής, ημέρα Τετάρτη 21η Νοεμβρίου, θα τελεσθεί Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, περίπου στις 10.30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας στην πόλη του Λεωνιδίου.
Στις παραπάνω Ιερές Ακολουθίες θα προεξάρχει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστούμε!