Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ ΤΗΣ ΣΙΝΤΖΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΡΥΑΣ


Μονή Αγίου Νικολάου Σίντζας
          
 Το μοναστήρι της Σίντζας, γαντζωμένο στους κοκκινόβραχους 5χλμ βορειοδυτικά του Λεωνιδίου, φαίνεται απλησίαστο. Σύντζα σημαίνει συκιά στα Τσακώνικα και πράγματι οι συκιές στολίζουν την απόκρημνη και βραχώδη αυτή γωνιά, δυτικά του Λεωνιδίου. Το Μοναστήρι ίπταται ανάμεσα σε γη και ουρανό. Η θέα προς το Λεωνίδιο και τα νησιά του Αργολικού είναι εξαιρετική.  Η μονή έχει σταυρεπίστεγο καθολικό με ενδιαφέρουσες εικόνες του 1650, σκαλιστό τέμπλο και κατάλευκα κελιά. Οι πρώτες μαρτυρίες για την ιστορία της χρονολογούνται από το 1628. Ο Ναός του Αγίου Νικολάου είναι εγγεγραμμένη σταυροειδής βασιλική. Η θαυμαστή εικόνα του Αγίου μνημονεύει την κοίμησή του, κάτι που καθιστά σπάνια στα πλαίσια της αγιογραφίας. Διασώζονται αρκετές εικόνες, όπως του Τιμίου Προδρόμου και της Παναγίας, ενώ εσωτερικά ο θόλος παριστά τον έναστρο ουρανό δημιουργώντας μεγάλη κατάνυξη.


Στη βιβλιοθήκη της μονής σώζονται σπάνια χειρόγραφα ευαγγέλια με λεπτή διακόσμηση. Στους θησαυρούς της ανήκει επίσης ένα κομμάτι από σπονδυλικής στήλης, το οποίο κατά την παράδοση ανήκει σε ευμέγεθες ερπετό, «δράκο», που ζούσε στον κάμπο του Λεωνιδίου. Ο ατρόμητος που το σκότωσε, παρέδωσε το λάφυρο στη Μονή. Εορτάζει τη μνήμη του Αγίου στις 6 Δεκεμβρίου, αλλά και στις 8 Μαΐου όπου τελείται και μεγάλη αγρυπνία.




Μονή Αγίου Νικολάου Καρυάς




Ο Άγιος Νικόλαος τιμάται και στη Μονή της Καρυάς. Βρίσκεται σε υψόμετρο 600μέτρων, ανάμεσα σε δασωμένα υψώματα και σε απόσταση μίας ώρας από το Κάστρο του Οριόντα.  
Η αρχιτεκτονική του μοναστηριού παραπέμπει στο Άγιο Όρος. Σύμφωνα μάλιστα με την παράδοση χτίστηκε το 1580 μ.Χ. από μοναχούς των Καρυών του Αγίου Όρους οι οποίοι κατέφυγαν εκεί για να σωθούν από τους πειρατές. Υπάρχει όμως και άλλη εκδοχή, σύμφωνα με την οποία η ίδρυση της μονής έγινε το 1620 ή 1621, όπως αναφέρει τουρκικό έγγραφο του 1621.


Ο ναός είναι Αθωνικού ρυθμού, μικρός, με εντυπωσιακό δωδεκάγωνο τρούλο που μοιάζει να αιωρείται. Είναι εγγεγραμμένη σταυροειδής μετά τρούλου. Οι σημαντικότερες αγιογραφίες του έχουν φιλοτεχνηθεί σε διαφορετικές περιόδους. Η πρώτη αγιογράφηση έγινε το 1638 από τους σπουδαίους αγιογράφους Δημήτριο και Γεώργιο Μόσχο. Το τέμπλο, φτιαγμένο από ξύλο καρυδιάς, θεωρείται να είναι, πραγματικό αριστούργημα.


Η εικόνα του τιμώμενου Αγίου Νικολάου είναι έργο του 1600 και παρουσιάζει φθορές. Είναι συγκινητικό το γεγονός πως αυτές οι φθορές είναι αποτελέσματα της λατρείας των ανθρώπων, που κυριολεκτικά καταφιλούν τον Άγιό τους. Το δάπεδο της μονής, φιλοτεχνημένο λαϊκότροπα, αναπαριστά μυστηριακά όντα: το λέοντα, τον ταύρο, τον δικέφαλο αετό και έναν φτερωτό δαίμονα.
Ο θρύλος που θέλει το μοναστήρι να έχει καεί στην τουρκοκρατία, αλλά τα πρόσωπα των Αγίων να μένουν άθικτα και οι αποτρεπτικές παραστάσεις του δαπέδου, που λειτουργούν σαν φύλακες συντείνουν στη φήμη του Αγίου Νικολάου των Καρυών. Θρυλείται πως ο Άγιος, προσηνής και γλυκύτατος με τους απλούς ανθρώπους, είναι μεγάλος εκδικητής των άπληστων και των επιδρομέων. Εορτάζει στις 6 Δεκεμβρίου και στις 8 Ιουλίου.

Πηγή: Δήμος Λεωνιδίου «Οδηγός στην Τσακωνιά»
               ιστότοπος  http://www.immk.gr.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστούμε!