Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Παλαιοχώρι, Αρκαδίας




Το Παλαιοχώρι είναι ένα γραφικό καταπράσινο χωριό του Πάρνωνα 20 χλμ δυτικά του Λεωνιδίου και σε υψόμετρο 850μ. που προσφέρεται για μία χαλαρωτική ημερήσια απόδραση! Το φυσικό περιβάλλον είναι πλούσιο με ρεματιές, έλατα και κέδρους, πηγές, τρεχούμενα νερά, επισκέψιμα σπήλαια και σπηλαιοβάραθρα (Τρίστομο, Αληκούση, Πρόπαντες). Εχει 50 περίπου μόνιμους κατοίκους (286 σύμφωνα με την απογραφή του 2011) που ασχολούνται με τη κτηνοτροφία και τη γεωργία. 

Το χωριό έχει παλιά διώροφα πέτρινα αρχοντικά τονίζοντας την ιδιαίτερη αίγλη του παρελθόντος. Μεταπολεμικά όμως πολλοί κάτοικοί του, ακολουθώντας το γενικότερο ρεύμα φυγής  προς τα μεγάλα αστικά κέντρα μετακινήθηκαν και εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα και τη Λακωνία ενώ σημαντική θεωρείται και η παρουσία τους στις Η.Π.Α. όπου διέπρεψαν και μέσω του συλλόγου τους προσέφεραν πολλά χρήματα για την αναβάθμιση του χωριού. 

Το καλοκαίρι, το χωριό ζωντανεύει και δέχεται πολλούς επισκέπτες. Η κορύφωση έρχεται το 15αύγουστο όπου γίνεται μεγάλο διήμερο πανηγύρι για τον εορτασμό της κοιμήσεως της Θεοτόκου. Κοντά στο χωριό και στην τοποθεσία Μικρή Τούρλα βρίσκονται τάφοι της προμυκηναϊκής εποχής οι οποίοι σηματοδοτούν ζωή χιλιετιών, ενώ σε μικρή απόσταση και στο δρόμο για τον Άγιο Βασίλειο βρίσκεται το καμένο από τον Ιμπραήμ μoναστήρι των Αγίων Ταξιαρχών Μουράς. Στο χωριό φτάνει κανείς στρίβοντας λίγο πριν τη μονή της Έλωνας και ακολουθώντας ανηφορική διαδρομή 6 χιλ. Ο δρόμος από το χωριό συνεχίζει για τον Άγιο Βασίλειο (7 χιλ.) και από εκεί για την Καστάνιτσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστούμε!