Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Νέστωρ Βαρβέρης - Ένας ξεχασμένος ζωγράφος!



Νέστωρ Λέοντος Βαρβέρης (1867-1954)

  Ίσως φανεί παράξενο, όμως ο ένας από τους δύο Έλληνες ζωγράφους, που έργα τους βρίσκονται στο μουσείο του Λούβρου, είναι στη χώρα μας και στην εποχή μας,  άγνωστος και αγνοημένος. Γιατί ο Νέστωρ Λέοντος Βαρβέρης, που μαζί με τον Γύζη φιλοξενούνται στο γαλλικό μουσείο, εξήντα χρόνια σχεδόν μετά το θάνατό του,δεν έχει βρεί ακόμα την καταξίωση και την αναγνώριση που του οφείλεται.
  Τα θρησκευτικά και τα ιστορικά θέματα, μαζί με τα πορτραίτα ήταν ιδιαίτερα προσφιλή στον προικισμένο καλλιτέχνη, που ωστόσο η φύση του είχε αρνηθεί τη δυνατότητα της ομιλίας. Γεννημένος κωφάλαλος, το 1867 στο Λεωνίδιο, ηταν ο πρωτότοκος γιος της οικογένειας Βαρβέρη, που μάλιστα, λόγω του μειονεκτήματός του, ήθελε να τον κάνει υποδηματοποιό. Εκείνος όμως, απέδειξε γρήγορα την κλίση του στη ζωγραφική μόλις στην ηλικία των 13, γεγονός που τον οδήγησε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και αργότερα του Παρισιού όπου απέσπασε το Α΄ βραβείο σε μολύβι και το Β΄ σε λάδι.  Στα χρόνια εκείνα, στο Παρίσι, αναφέρεται και η συνάντησή του, με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος τότε,  τον Χαρίλαο Τρικούπη,  ο οποίος θαύμαζε την καλλιτεχνική του αξία και είχε δηλώσει πως είναι τιμή της πατρίδος μας να έχει τέτοιους καλλιτέχνες!

Προσωπογραφία του καλλιτέχνη

 Εκτός από το Λεωνίδιο, έζησε για αρκετά χρόνια στον Πειραιά, στο δεύτερο σπίτι της οικογένειας, αλλά και στη Σύρο, όπου υπάρχουν ακόμη, πολλά έργα του. Σεμνή και διακριτική παρουσία, άνθρωπος ιδιαίτερα θρησκευόμενος, δεν πέρασε ποτέ από τα κανάλια οποιασδήποτε διαφήμισης –το μειονέκτημα του λόγου του άλλωστε ‘ηταν πολύ ισχυρό- και γι’ αυτό ίσως δεν έγινε τόσο γνωστός ο ίδιος και το έργο του. Έτσι μία αναδρομική του έκθεση από την ομάδα μας σήμερα, δεν θα είναι μόνο μια μετά θάνατον αναγνώριση, αλλά μια πραγματική τοποθέτησή του στην πλούσια πολιτιστική ιστορία του Δήμου μας αλλά και της Ελλάδας γενικότερα.
  
  Τον Ιούλιο του 1983 ο ανηψιός του ζωγράφου κος Λέων Νικολάου Βαρβέρης δώρισε στο Δήμο μας τους εξής τρείς πίνακες του καλλιτέχνη: <<Ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ ΕΦΙΠΠΟΣ ΟΔΕΥΕΙ ΠΡΟΣ ΝΕΜΕΑΝ>> του οποίου ο αυθεντικός πίνακας με ελληνιστί την υπογραφή του και έτος 1908 ευρίσκεται στην Εθνική Πινακοθήκη Αθηνών, <<Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΔΕΡΒΕΝΑΚΙΩΝ>> και <<Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ ΒΡΕΦΟΥΣ>>. Τον Αύγουστο του 2011 δώρισε δέκα έξι ακόμα αυθεντικούς πίνακες, οι οποίοι και παρουσιάστηκαν στην έκθεση που έγινε στη βιβλιοθήκη του Λεωνιδίου τον Οκτώβριο του ίδιου έτους προς τιμήν του μεγάλου τσάκωνα ζωγράφου από τον Δήμο Νότιας Κυνουρίας. Παραθέτουμε κάποια από τα έργα του Νέστωρος Λέοντος Βαρβέρη απο φωτογραφίες που τράβηξε η κα Ντίνα Βιτζηλαίου. 


Ο Κολοκοτρώνης έφιππος οδεύει προς Νεμέαν, ένα παρόμοιο έργο βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι
                                

Λεμβούχος΄Ενας ακόμη πίνακας - αριστούργημα, με απίστευτες φωτοσκιάσεις,
 που δημιούργησε ο καλλιτέχνης με το μολύβι του.


Νικόλαος Τσούχλος, προσωπογραφία


Χωριάτικη γωνιά


Η μάχη Δερβενακίων


Λέων Νέστορος Βαρβέρης, προσωπογραφία του πατέρα του ζωγράφου


Ζωοδόχος Πηγή, Σπέτσες


Άγιος Ιωάννης Θεολόγος, Λεωνίδιο


Θαλασσογραφία, Σπέτσες


Μικρολίμανο, Πειραιάς


Η Φρύνη


Λιγονέρι, Σπέτσες





  Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Ν. Βαρβέρης με τις ελαιογραφίες του έδωσε χρώμα στις ρίζες μας. Μπορεί να μην τον ακούσαμε ποτέ να μιλάει αλλά μιλούσε πάντα με αγάπη μέσα από τα έργα του. Εκφράστηκε με στοχασμό και ο λόγος του έμεινε βαθιά χαραγμένος με τα χρώματα στις καρδιές μας. Η ζωγραφική του άσβηστο φώς ανά τους αιώνες, θα φωτίζει τους επερχόμενους!!
 

ΠΗΓΕΣ: Χρονικά των Τσακώνων, τόμος ΣΤ ' - Αθήνα 1984
              Εφημερίδα <<Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ>> της 26ης Αυγούστου1983
              Εφημερίδα <<Κυνουρία>> Μαρτίου 1954
              ιστότοπος http://poulithragr.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστούμε!